Valokuvalinja

paahdin Limingan taidekoulussa opiskellaan valokuvausta taiteeseen keskittyen. Kuitenkin niin, että ensin opetellaan perusasiat: kamera, objektiivit ja lisälaitteet, kuvaaminen digitaalisesti ja filmille sekä kuvankäsittelyn perusteet. Kuvankäsittely jatkuu läpi vuoden syventyen osana muita kuvausharjoituksia ja -tehtäviä. Opetus kautta linjan eri aiheissa perustuu teoriaan ja painottuu tekemiseen, käytännön harjoituksiin. Kuvista myös puhutaan. Niitä analysoidaan ja rakentavaa kritiikkiä annetaan paitsi linjan keskinäisissä keskusteluissa, myös koko koulun kuukausittaisessa kritiikkipäivässä. Linjan vastaavana opettajana toimii valokuvaaja Juha Korhonen.
hattu

Valokuvauksen historiaa ja nykyvalokuvaustaidetta, metodin kehitystä ja eri genrejä esittelee TaM, valokuvataiteilija Markku Siekkinen. Taidekoulun eri linjojen vahvuuksia hyödynnetään opetuksessa ja linjojen välisissä yhteistyöprojekteissa. Oppia voi hakea muidenkin linjojen kursseilta. Limingan taidekoulun idyllinen ympäristö - vanhat  rakennukset ja historiallinen miljöö joen rannalla - tarjoavat puitteet toiminnalle. Ne kätkevät sisälleen modernin ATK-ympäristön, mac-koneet ja uusimmmat kuvankäsittelyohjelmat ja tulostusmahdollisuuden, kuvausstudion ja pimiön. Tilat ovat käytettävissä  läpi vuorokauden ja viikonloppuisin. Tekemiseen riittää  aikaa ja mahdollisuuksia. Kuvausretket erilaisiin ympäristöihin ja tutustumiset valokuva- ja taidenäyttelyihin antavat vaihtelua ja ideoita.

Kuvaamme pääasiassa digitaalisesti,  mutta valokuvauksen
vanhoilla metodeilla on osuutensa. Käymme läpi mustavalkoiselle filmille kuvaamisen ja mustavalkoisen vedoksen tekemisen. Ensin opetellaan perusteet tähti syksyllä ja myöhemmin keväällä jatkokurssilla näyttelykelpoisen hopegelatiinivedoksen vedostaminen, toonamisineen ja trimmaamisineen. Muita mukana olevia kursseja perinteisiin menetelmiin, valokuvaan pohjautuen, ovat syanotypia  ja / tai serigrafia, sekä poly-meerigravyyri.

Vuodenvaihteen aikoihin luonnonvaloa on vähän, siirrymme vallitsevan valon käytöstä keinovalon puolelle eli studiossa kuvaamisen perusteisiin ja käsisalaman käyttöön ja yleensäkin valaisuun studiossa ja miljöössä. Muotokuvauskurssi huipentaa valaisun opetuksen

juha korhonen

Alusta alkaen oppilaat alkavat kuvata omaa teemaansa. Teeman kehittely jatkuu väliarviointeineen läpi vuoden huipentuen omana kokonaisuutenaan osaksi loppukevään yhteisnäyttelyä. Kuvia esitellään toki läpi vuoden pienimuotoisina näyttelyinä.

auto

Näyttelykuvista ja vuoden muista tuotoksista oppilaat kokoavat oman portfolionsa.

Teeman läpivientiä terästetään vierailevien valokuvataiteilijoiden tuella ja työpajoilla, kuten muitakin opetusaloja.

Limingan taidekoulu tarjoaa mahdollisuuden valokuvaukseen perehtymiseen ja oppimiseen, luovan ympäristön taiteen tekemiseen, kaikkien koulun opettajien tuella. Se antaa hyvät lähtökohdat mahdollisille jatko-opinnoille ja toiminnalle valokuvauksen ja taiteen parissa. Opiskelijoilta edellytetään omaa digitaalista järjestelmäkameraa.

mais