Kuvataidelinja

Kuvataidelinja - perustaitoja ja omaa tekemistä

Pääset tutustumaan taiteen tekemisen perusteisiin ja saat arvokkaita työkaluja ja tietoja omaan työskentelyysi. Linjan kursseilla opit maalauksen, kuvanveiston ja taidegrafiikan perustekniikat kädestä pitäen mutta pääset myös tekemään omia itsenäisiä töitäsi. Työtilat ovat käytössä ympäri vuorokauden ja käytettävissäsi ovat tilojen lisäksi kaikki tarvittavat koneet ja laitteet. Opettajat ohjaavat mielellään myös omien töidesi tekemistä ja antavat ajatuksia ja vinkkejä esim. jatko-opiskelupaikkojen esivalintatehtäviä ja pääsykokeita varten.

Kuvataidelinja sopii erinomaisesti myös sinulle, joka olet käynyt aikaisemmin esim. kansalaisopiston kursseja tai taiteen kesäkursseja sekä harrastanut itsenäisesti taiteen tekemistä. Vaikka opetussuunnitelma lähtee perusteista, opetusta muokataan jokaisen kohdalla vastaamaan opiskelijan valmiuksia ja taitotasoa. Tutustuminen monenlaiseen tekemiseen on usein valtavan avartava kokemus - moni maalari on saanut työskentelyynsä aivan uusia eväitä ja näkökulmia kuvanveiston kolmiulotteisesta ajattelusta tai vaikkapa grafiikan tavasta työstää kuvaa kerroksittain ja vaiheittain.

Kuvataidelinjan opettajat ovat ammattitaiteilijoita joilla on näkemystä ja näköalaa taiteen historiaan, nykytaiteeseen ja taiteen opetukseen tulevaisuudessa. Linjalla vierailee vaihtelevasti myös muita taiteilijoita ja opettajia mm. antamassa työnäytöksiä.

Kuvataidelinjan opiskelijat jaetaan kolmeen ryhmään jotka työskentelevät vuorollaan maalauksen, kuvanveiston ja grafiikan työtiloissa.

Kuvataide

Maalaus sisältää pääasiassa öljyvärityöskentelyä sekä vesiliukoisia tekniikoita, kuten akryyli- ja akvarellimaalausta. Keskeisinä opetettavina asioina ovat muun muassa sommittelu, henkilökuva, mallin maalaus ja Albersin värioppi. Tavoitteena on myös kehittää kuvallista ajattelua ja omaa taidenäkemystä erilaisten piirustustehtävien avulla, joihin kuuluu mallipiirustus. Maalauksen työtiloissa on tilaa myös omille maalausprojekteille.

Kuvanveistossa työskennellään pääasiassa käyttäen savea ja kipsiä. Opit tekemään reliefin, muotoilemaan elävän mallin sekä muottien käyttöä ja valutekniikkaa. Lisäksi on mahdollisuus tehdä puuveistoa sekä opetella hitsausta ja voimatyökalujen käyttöä. Kuvanveiston oman työn kurssilla voit yhdistellä eri tekniikoita ja toteuttaa mielikuvituksellisia veistoksia. Veiston tilat ja laitteet ovat myös käytettävissäsi ilta- ja yötyöskentelyyn omien projektien parissa.

Grafiikassa pääpaino on piirustuksen taiteessa, omien kuvien ja oman luontevan ilmaisun löytämisessä. Etsimme yhdessä piirtämisen ja ilmaisemisen tapoja ja opettelemme painotekniikoita omista kuvista lähtien. Opit metalligrafiikan perustekniikat ja öljyväripuupiirroksen sekä grafiikan uusia menetelmiä kuten carborundum- ja collagrafiamenetelmät. Uusien menetelmien kurssilla voidaan myös käydä läpi muita opiskelijoita kiinnostavia grafiikan tekniikoita sikäli kun niihin on välineiden puolesta mahdollisuus. Grafiikan tilat ja laitteet ovat myös käytettävissäsi ilta- ja yötyöskentelyyn omien projektien parissa.

Piirustusta opetetaan kuvataidelinjalla jokaisen kurssin yhteydessä ja se on tärkeä osa linjan opetussuunnitelmaa. Piirretään elävää mallia ja kipsiä sekä tutustutaan erilaisiin piirtämisen välineisiin ja tekniikoihin. Kuvataidelinjalla saat hyvät eväät sekä realistiseen havainnosta piirtämiseen että vapaampaan itseilmaisuun piirustuksen tekniikoilla.

Opetussuunnitelmaan kuuluvat taiteen eri aloja ja taide- ja kulttuurimaailman ilmiöitä käsittelevät viikoittaiset keskiviikkoluennot, perjantai-croquispiirustus sekä taidehistorian luennot.

Linjalle voi tulla mukaan myös kesken lukuvuoden tai lyhyemmäksi pätkäksi. Kysy vapaita paikkoja toimistosta!

Yksivuotisen kuvataidelinjan käytyäsi voit jatkaa halutessasi syventäviä opintoja vapaalinjalla.

Sarjakuvamuotoinen esittely (klikkaa kuva suureksi)

Kuvia työtiloista

Videoita