Vapaalinja (Kuvataiteen erikoistumisopinnot)

Vapaalinja eli toinen vuosikurssi koostuu kuvataiteen erikoistumisopinnoista. Linjalle voi hake joko meidän koulussamme tai jossakin muussa koulussa kuvataiteen perusvalmiudet saavuttanut opiskelija.

Vapaalinjalla jo kuvantekemisen perusteet hallitsevat opiskelijat pääasiassa maalaavat eri tekniikoilla, yleisimmin öljyllä, akryylillä, akvarellilla ja temperalla. Väri on tärkeässä asemassa, mm. värien sekoittamista opetellaan. Väririnnastuksia maalataan Ittenin mukaan sekä tehdään Goethen kolmio ja maalataan siitä maalauksia eli käyttämällä kolmiosta tiettyjä värejä saadaan aikaiseksi tietty tunnelma. Opetussuunnitelmaan kuuluu lisäksi hieman MV- valokuvausta sekä kipsi- että mallipiirustusta. Opetus on käytännön työhön painottuvaa eli saa ja pääsee maalaamaan vaikka vuorokauden ympäri.

Vapaalinja

Vapaalinjalla on mahdollisuus tehdä monenlaisia asioita myös opetussuunnitelman ulkopuolella. Voi keskittyä halutessaan vaikka koko vuoden kuvanveistoon, grafiikkaan jne.. tai ottaa jaksoja muilta linjoilta, sillä edellytyksellä, että siellä on tilaa. Vapaalinjan idea on siis, että jokaiselle opiskelijalle voidaan tehdä oma opetussuunnitelma. Tämä mahdollistaa myös sen, että lyhyemmiksi jaksoiksi opiskelemaan tulevat opiskelevat yleensä vapaalinjalla.

Vapaalinjan opiskelijat ovat hyvin eri ikäisiä ja tulevat opiskelemaan hyvin eri tavoitteilla. Nuoremmat opiskelijat tähtäävät yleensä jatko-opintoihin, vanhemmat ovat hengähdysjaksolla työelämästä tai haluavat eläkkeellä syventää taideharrastustaan. Osa vapaalinjalaisista opiskelijoista jatkaa Limingan taidekoulun opintoja, osa tulee muualta. Täten myös lähtökohdat ovat moninaiset; toinen vasta aloittelee kuvien tekemistä ja toinen on tehnyt jo vuosia.

Vapaalinjan työtila on vanha vaaleanpunainen puutalo. Se on rauhallinen tila tehdä taidetta, eikä missään nimessä steriili. Vuosikymmenten työskentelyn jäljet näkyvät ja saavat näkyä.

Kuvia työtiloista