Opiston Historia
Syksyllä 1892 aloitti neljä suomenkielistä kansanopistoa toimintansa Suomen Suuriruhtinaskunnassa. Yksi näistä vanhimmista oli marraskuun 15. päivä alkajaisjuhlaansa viettänyt Limingan Kansanopisto.
Kansanopiston perustaminen
Kansanopisto päätettiin sijoittaa Oulun lähettyville Liminkaan, jotta se olisi tarpeeksi kaukana kaupunkielämästä, mutta kuitenkin lähellä ja hyvien kulkuyhteyksien päässä Oulusta. Lisäksi alue toimi useiden seutujen keskipisteenä. Limingan kunta oli luvannut opistolle ilmaiset tilat kolmeksi vuodeksi. Johtokunta valitsi tarjolla olleista vaihtoehdoista Arvolan talon Liminganjoen varrelta. Opiskelijoita tuli odotettua enemmän ja työinto oli mahtava. Opiston toimintaa järjesteltiin niin innolla, että koulutyö kerettiin aloittaa jo ennen kuin Aleksanteri kolmannen hallintoajan senaatti kerkesi virallisesti antaa opistolle luvan kannattajayhdistyksen perustamiselle.
Limingan taidekoulu
Yli 130-vuotiaan koulun linjajako on peräisin vuodelta 1961, jolloin kansanopistoon perustettiin ns. opintolinja. Vuonna 1966 koulu sai uuden linjan, kun kuvaamataidon linja, jota myöhemmin alettiin kutsua taidekouluksi, aloitti toimintansa. Limingan taidekouluna nykyään tunnettu opisto on keskittynyt yksinomaan taideopetukseen ja opiskelijoiden taiteellisen ilmaisun kehittämiseen.
työjärjestys
Vuodelta 1985 peräisin olevan Limingan kansanopiston työohjelman mukaisesti “Limingan Kansaopiston Kannattajayhdistys r.y. omistaa ja ylläpitää Limingan Kansanopisto ‑nimistä kansanopistoa, joka sijaitsee Limingan kunnassa. Opiston opetuskielenä on suomi.
Opiston tehtävänä on kohottaa opiskelijoiden yleissivistystä ja edistää heidän jatko-opintojaan, laajentaa heidän yhteiskunnallista tietämystään sekä tukea heidän persoonallista kehitystään.”
koulun kampusalue
Taidekoulun kampusalue muodostuu historiallisista ja suojelluista hirsirakennuksista, kuten grafiikan talo (entinen päärakennus), Impivaara (sarjakuvalinjan työtilat), Arvola (asuntola ja tupa), Pikku-Arvola (asuntola) sekä Rukoushuone (vapaalinjan työtilat).
Taidekoulun historiallista miljöötä on myöhemmin 80- ja 90-luvuilla täydennetty muun muassa uudemmalla päärakennuksella, neljällä asuntolarakennuksella sekä pelkästään kuvanveisto- ja maalaustoiminnalle omistetulla rakennuksella.